Zelfevaluatie-instrument


Zelfevaluatie-instrument


Als diëtist is het belangrijk om evidence-based te werken en regelmatig stil te staan bij je eigen werking. Kritische reflectie is hierbij noodzakelijk. Op dit moment is echter geen instrument beschikbaar dat de diëtist hierbij kan helpen of wat als referentie kan gebruikt worden. Daarom werd een nieuwe zelf-evaluatietool voor de (zelfstandige) diëtist ontwikkeld, door UCLL Expertisecentrum Health Innovation & de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten.


Doel en methode

Het doel van deze nieuw ontwikkelde reflectietool is het opstellen van een online instrument voor zelfevaluatie en -reflectie, waarbij feedback op maat wordt gegeven.


In een eerste fase werden kritische succesfactoren en competenties die een diëtist moet bezitten bepaald. Dit gebeurde door een literatuuronderzoek, diepte-interviews en focusgroep gesprekken. Zo werd een competentieprofiel en kwaliteitsindicatoren geïdentificeerd. Zeven clusters met elk eigen indicatoren staan centraal (zie tabel 1). Met deze indicatoren werd verder gewerkt voor de creatie van een vragenlijst en de ontwikkeling van feedback op maat. Daarna vond een inhoudsvalidatie plaats, om het instrument na te kijken op gebruiksvriendelijkheid, de correctheid van verwerking van gegevens en van het gegeven advies, en advies op maat als hulp bij het opstellen van een (verbeter-)plan.


Cluster Onderdelen van cluster
1. Kennis verwerven Methodisch denken - Navormingen - Kritisch evalueren
2. Kennis verdelen Deelname aan werkgroepen - Publicaties - Begeleiden van studenten en collega’s
3. Consultaties Structuur van consultaties - Doelen en inspraak - Gegevens bevragen en evalueren
4. Praktijkinrichting Privacy - meetinstrumenten
5. Gezondheidsbevordering Kennisoverdracht - Zelfmanagement - Health literacy - E-ondersteuning
6. Zelfreflectie Zelfreflectie - Verbeteracties - PDCA cyclus
7. Management Timemanagement - Beeldvorming beroep - Gegevensbeheer - Netwerk

Instrument

Na het invullen van 56 vragen, verschijnt er een grafische weergave (spinnenweb) van de score per cluster. De diëtist kan de eigen score vergelijken met de score van een “referentiediëtist”. Naast de visuele weergave kan de diëtist ook schriftelijke feedback downloaden in pdf-formaat, via de website voeding.ucll.be. De feedback is onderverdeeld in drie niveaus voor elke indicator per cluster: beginner, gevorderde en expert. Deze bevat een toelichting bij de behaalde score en links naar relevantie informatie, waarin de diëtist zich kan verdiepen en zo tot een verbeterde werking kan komen.


Uit de evaluatie, door 7 diëtisten en een laatstejaarsstudente voedings- en dieetkunde, bleek dat het instrument een meerwaarde voor de praktijkvoering is. Het speelt een rol in de bewustwording en kritische zelfevaluatie. Daarnaast past het binnen de beleidsvoering van de beroepsvereniging van diëtisten.



Wil je een beter beeld van je eigen werking als diëtist en kijken waar er knelpunten zitten? Vul dan het zelfevaluatie-instrument in via voeding.ucll.be en vbvd.be. Heb je vragen over het zelfevaluatie-instrument? Contacteer dan hill@ucll.be

Het zelfevaluatie-instrument krijgt momenteel een update, het is binnenkort terug online.


 



Share by: