Voedingscommunicatie & food literacy

Voedingscommunicatie & food literacy

  • Evaluatie van het Nutri-Score label via eye-tracking experimenten

    Front-of-pack labels, zoals de Nutri-Score, zijn een strategie om consumenten te stimuleren tot het maken van gezondere voedingskeuzes. De Nutri-Score biedt consumenten eenvoudige informatie over de gezondheidswaarde van voedingsmiddelen door gebruik te maken van een kleurenschaal in combinatie met letters: van donkergroen (A) tot donkerrood (E). Tijdens dit project onderzoeken we onder andere of consumenten de Nutri-Score zien en begrijpen en of het label aanzet tot gezondere voedingskeuzes. Meer duidelijkheid over de effectiviteit van de Nutri-Score zou kunnen helpen om het beleid hierrond in een duidelijke richting te sturen.


    Projectleider: Kathleen Custers

    Projectmedewerkers: Saar Bossuyt, Laura Verbeyst


    Voor meer informatie, contacteer Laura Verbeyst: Laura.verbeyst@ucll.be 


  • Effectiviteit van een food literacy pakket in de apotheek: ontwikkeling en evaluatie van een preventiemethodiek om food literacy te verhogen bij buurtteams in de eerste lijn

    De huisapotheker is erg laagdrempelig: hij/zij vormt een vertrouwenspersoon en de gemiddelde Belg gaat er maandelijks langs. Dit maakt van de huisapotheker een ideale zorgaanbieder op vlak van preventie. 

     

    Het doel van dit project is om preventiemethodieken in de apotheek, en op deze manier in de eerstelijnszorg te integreren. Om de apotheker hierin te ondersteunen wordt een opvallende informatiekiosk ontwikkeld waar de zorgvrager met nudging technieken naar toe wordt geleid. Aan de kiosk kan de zorgvrager een voedingsscreeningstool, de voedingscheck, invullen. Hiernaast wordt een communicatietraining voor de apotheker ontwikkeld en een navorming voor de buurtteams welke interdisciplinair zijn samengesteld. Deze tools, de kiosk, voedingscheck en navormingsmodules, worden gebundeld in een food literacy (voedselvaardigheden) pakket. 


    Voor meer informatie:

    Projectleider: erika.vanhauwaert@ucll.be

    Projectteam: Erica Rutten, Marte Wuyts, Siegmund Leducq, Kenny Lacroix 

  • Afstudeerwerken met Techniek- en WetenschapsAcademie

    Ieder jaar werkt de opleiding voedings- en dieetkunde samen met de Techniek- en wetenschapsacademie in het kader van een afstudeerwerk. Studenten vanuit de opleiding voedings- en dieetkunde werken jaarlijks een afstudeerwerk uit voor kinderen en/of jongeren. 


    Nieuws!

    Studenten voedings- en dieetkunde, Eline en Anne-Sophie, werden knap 2de bij de NUTRIFACTS AWARD op het voorbij Voedings- en gezondheidscongres 2021.  Zij werden geselecteerd door de jury en presenteerden hun STEM-afstudeerwerk op het congres “InterACTIVE Nutrition: STEM-gerichte workshop voor 10-12 jarigen over voeding en sport”. 


    Contact: erika.vanhauwaert@ucll.be of pieter.vanleemputten@ucll.be

    Meer informatie en aanbod vanuit de Techniek- en Wetenschapsacademie:  https://www.edison.vlaanderen/nl 


Share by: