Projecten omtrent diabetes


Projecten omtrent diabetes


1. MyDIABPal

In kader van het MyDIABPal-project start vanaf eind september 2023 een pilootproject met praktijken in de eerstelijn voor een periode van 1,5 jaar. In deze praktijk zullen personen deelnemen die recent het bericht kregen prediabetes te hebben of de diagnose diabetes type 2 kregen. Naast de standaard zorg testen de deelnemers een nieuw pakket uit dat extra inspeelt op zelfmanagement bij diabetes. Bij zelfmanagement focust men op de kwaliteit van leven, door naast aspecten van de ziekte ook rekening te houden met persoonlijke doelen van de patiënt. Het pakket bestaat voor de deelnemers uit een boekje (Dia-WA-BLIEF?), een mascotte ‘het diabeestje’ en deelname aan een zelfmanagement workshopreeks van 3 sessies. Het pakket is samengesteld gebaseerd op literatuur, resultaten van gesprekken met personen met (pre)diabetes en zorgverleners.

Het project zal door gaan in 4 regio’s in Vlaanderen en is mogelijk door de steun van de Koning Boudewijnstichting Diabetes Liga onderzoeksfonds.

Contactpersoon: erika.vanhauwaert@ucll.be 


2. Koolhydraatteller: lancering 20 maart 2024. Lees hier het persbericht.

De koolhydraatteller is een app om ... koolhydraten te tellen. Deze app geeft je in één oogopslag de hoeveelheid koolhydraten in je maaltijd of een specifiek voedingsmiddel. In deze app vul je een eetdagboek in en kun je kiezen of je de hoeveelheid koolhydraten wil zien in gram koolhydraten of in koolhydraatruilwaarden (KHRW). Hiernaast kan je extra informatie raadplegen over energie en bepaalde voedingsstoffen. Naast voeding kan ook beweging ingevuld worden, gebeurtenissen en voor personen met diabetes welke insuline gebruiken kunnen de hoeveelheid toegediende insuline registreren.

De ingevoerde gegevens kunnen per gebruiker gedownload worden in een rapport. Deze rapportage is voor persoonlijk gebruik bedoeld.

De app heeft recent in samenwerking met UZ Leuven een gebruikersevaluatie ondergaan en is beschikbaar in de store.

De app wordt ondersteund door de Diabetes Liga.

contactpersoon: erika.vanhauwaert@ucll.be 


3. De slimme diabetesassistent





Share by: