Ontdek hier enkele realisaties van studenten opleiding voedings- en dieetkunde, lectoren en onderzoekers.
Lijst van diensten
-
Diabetes en sportLijstitem 1
Voedingsadvies bij sporters met diabetes type 1. Lisa Schoorens werkte als studente voedings-en dieetkunde onder begeleiding van UZ Leuven als afstudeerwerk een brochure uit met voedingsadviezen bij sporten met diabetes type 1. De brochure is te raadplegen op de website van DiaT1op: www.diaT1op.be.
Lees meer over het onderzoek 'integratie van fysieke activiteit in het huidige insuline management bij type 1 diabetespatiënten' op http://www.deslimmediabetesassistent.be, een project van AMAI-Vlaanderen.
Op de Wetenschapsdag van 27/11/22 organiseerde we een speciaal event te Health House.
-
Perceptie van overgewicht door de consument
Om meer inzichten te verschaffen over de noden, behoeften en barrières om preventief zorg in de eerstelijn te implementeren werd een bevraging voor enerzijds de bevolking en specifiek voor zorgverleners in de eerstelijn uitgevoerd. De resultaten worden op 4 maart 2020 voorgesteld op de studienamiddag 'interprofessioneel samenwerken in de zorg'. De presentaties van de studienamiddag kan je hier downloaden. Meer informatie: erica.rutten@ucll.be
-
STEM onderzoekend leren met vetten en eiwitten in de voedingLijstitem 3
In maart 2019 gaven studenten voedings- en dieetkunde in samenwerking met de UCLL Techniek- en wetenschapsacademie een workshop in kader van hun eindwerk en stage. Deze workshop handelde over 'vertering van vetten en eiwitten'. Kinderen van het zesde leerjaar ontdekte op een intractieve en leuke manier, de principes van onderzoekend leren en de werking van o.a. maagzuur, enzymen, ... . De bijhorende fiches per oefening zijn te raadplegen via onze praktijkmaterialendatabank en op de webiste van de techniek- en wetenschapsacademie.
Neem zeker ook een kijkje op https://www.edison.vlaanderen/nl
-
Preventie en behandeling van ondervoedingLijstitem 2
Ondervoeding bij ouderen is een ernstig en vaak onderschat probleem. In onderstaande brochure kan u een bundeling raadplegen van goede praktijkvoorbeelden ter preventie van ondervoeding in woonzorgcentra. Deze brochure werd samengesteld op basis van literatuur (stappen voor een voedingsbeleid) en een online bevraging en intervieuws van zorgactoren in woonzorgcentra. Het resultaat is een kernachtige brochure. Meer informatie: erika.vanhauwaert@ucll.be.
-
TransmangoLijstitem 4
Pukkelpopbezoekers testen games rond voedselzekerheid.
In de zomer van 2017 hadden de bezoekers van Pukkelpop de mogelijkheid om de games van het Europees project Transmango omtrent voedselzekerheid uit te testen. Bekijk de ontwikkelde filmpjes.
In kader van het het Europees Project Transmango werden de factoren die de voedselzekerheid negatief kunnen beïnvloeden in kaart gebracht. Op basis hiervan werden er handvaten aangereikt om de weerbaarheid te versterken zodat er op een pro-actieve wijze met de voedslelbedreigingen kan worden omgegaan. Dit werd omgezet in een cartoon-film omtrent voedselzekerheid bruikbaar voor het secundair onderwijs samen met een draaiboek om de cartoon-film in de klas te bespreken. De film duurt 6 minuten en is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. Meer info: erika.vanhauwaert@ucll.be
-
Smaakbox: ontdekkend leren over gezond eten
In het project SMAAKBOX werd in samenwerking met de stad Tienen en met steun van de provincie Vlaams-Brabant educatieve filmpjes ontwikkeld omtrent koolhydraten. De filmpjes van 1 tot 2 minuten zijn bruikbaar in de 3de graad van de lagere school of in de dieetpraktijk als introductie van een les of consultatie. De filmpjes zijn te raadplegen via de praktijkmaterialendatabank.