Projecten


Gezond met voeding

Binnen het expertisecentrum Health Innovation richt de onderzoekslijn 'gezond met voeding' zich zowel op preventieve als op klinische vraagstukken. 



  • Evidence-Based handelen in de dieetpraktijk

    is gericht op het bevorderen van het evidence-based handelen in de dieetpraktijk met een focus op de ontwikkeling en implementatie van richtlijnen. Lopende projecten zijn:

    -  ontwikkelen en implementatie van richtlijnen,  project chronische nierinsufficiëntie stadium 3 en 4

    - contextevaluatie van dieetbehandelingsrichtlijnen

    - webinars evidence-based handelen in de dieetpraktijk en praktische tools: kompassen & webinars evidence-based handelen (diabetes type 2, cardiovasculair risicomanagement, (ex-)kankerpatiënten met ondervoeding, overgewicht & obesitas

    - wegwijzer in evidence-based handelen

  • Health Innovation Living Lab

    Het Health Innovation Living Lab is een lab bestaande uit een assessment street voor het uitvoeren van lichaamsmetingen (gewicht, lengte, vetmassa, indirecte calorimetrie, ...), fysieke testen (Eurofit batterij), klinische parameters en educatie. 

    In het lab leren studenten vaardigheden, hiernaast wordt het lab ingezet in onderzoek en kan voor dienstverlening aangevraagd worden. Voor meer informatie en vragen neem contact op met Erika Vanhauwaert (erika.vanhauwaert@ucll.be) of Frank Delaere (frank.delaere@ucll.be).

  • Praktijkmaterialendatabank

    Het expertisecentrum Health Innovation heeft verschillende educatieve materialen gebundeld die bruikbaar zijn in de praktijk. Via deze pagina kan u het materiaal raadplegen. Wilt u zelf materiaal ontwikkelen, evalueren of ter beschikking stellen? Neem dan contact op met ons op.

  • Voedingscommunicatie & food literacy

    Onze projecten vertrekken vanuit de best beschikbare evidence-based informatie. Om deze informatie over te brengen staat correcte en heldere communicatie op maat omtrent voeding naar verschillende doelgroepen  centraal in onze projecten:

    - NutriScore

    - Wetenschapscommunicatie over voeding in het lager en secundair onderwijs

    - Patiëntgerichte communicatie in de zorg

    -      Health Innovation Living Lab


    Hierbij vormt het begrip “food literacy” of voedselvaardigheden een essentieel onderdeel. Dit vormt een onderdeel van health literacy of gezondheidsvaardigheden. Het volgende project behandelt dit onderwerp:

    - PWO Food Literacy



  • Zelfevaluatie-instrument voor de diëtist

    Dit online instrument geeft een spiegel voor de diëtist over hun werking in de praktijk. Het instrument wordt in samenwerking met de VBVD met een webinar op 26 januari 2021 gelanceerd. Inschrijven voor de webinar kan via www.vbvd.be. Bekijk vanaf 26 januari onze speciale pagina over het instrument. 

    Meer informatie: erika.vanhauwaert@ucll.be.  

  • Beweging

    Bijna de helft van de jongeren beweegt te weinig … maar de meerderheid wil wel graag meer bewegen! Tijdens ons onderzoeksproject onderzochten we welke hindernissen 600 jongeren van het 5e en 6e middelbaar uit multiculturele scholen ervaren om te bewegen, welke voordelen zij zien en wat hen kan motiveren om meer te bewegen. Ook LO-leerkrachten komen aan het woord. Je kan de resultaten nalezen in ons onderzoeksrapport: klik hier om het rapport te lezen.

  • Andere projecten binnen gezondheidsbevordering

    Ontdek hier ook onze projecten omtrent:

    - exergames

    - mondzorg

    - eerstelijnszorg:  samenwerking met de  Academie voor de eerstelijn.

    - health literacy



Share by: